Alt tekst

De alt tekst (alternatieve tekst), ook wel bekend als alt attribuut, of (technisch onjuist) als alt tag, is een tekst die de functie en inhoud van een afbeelding omschrijft. Het wordt toegevoegd aan de HTML-code van de afbeelding.

Ook al is de alt tekst ontwikkeld om de Het grootste deel van je bezoekers zullen de alt tekst niet te zien krijgen. Het wordt namelijk voor de volgende doeleinden ingezet.

  • Wanneer de afbeelding niet kan worden geladen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als de afbeelding niet meer bestaat, of als een applicatie de afbeeldingen niet laadt (wat vaak gebeurd bij mailprogramma’s zoals Outlook).
  • Mensen met een visuele beperking maken gebruik van zogenaamde schermlezers. Dit is software dat de content van een website kan voorlezen. Deze schermlezers lezen op de plaats van de afbeelding in dit geval de alt tekst voor.

Ook zoekmachines gebruiken alt teksten om de afbeeldingen te begrijpen.

Alt tekst en SEO

Hoewel zoekmachines webpagina’s steeds beter begrijpen heeft het nog veel moeite met het begrijpen van afbeeldingen.

  • Als Google jouw webpagina beter begrijpt kan het deze ook beter beoordelen en ranken. Gebruik je de alt tekst goed, dan kan dat leiden tot een hogere positie in de SERP.
  • Geoptimaliseerde afbeeldingen hebben een goede kans om in de SERP van Google Afbeeldingen te komen. Dit is een relatief makkelijke manier om te scoren en dus bezoekers te krijgen.

Hoe schrijf je een goede alt tekst?

Om afbeeldingen beter te begrijpen lezen zoekmachines daarom (onder andere) de alt tekst. De alt tekst kan hierdoor jouw positie in de zoekresultaten op twee manieren verbeteren.

In de richtlijnen over afbeeldingen vertelt Google al redelijk duidelijk hoe een goede alt tekst is opgebouwd.

Alt tekst toevoegen aan afbeeldingen

Je kunt op verschillende manieren alt teksten toevoegen aan je afbeeldingen. Dit hangt ook af van het CMS waar je gebruik van maakt.

WordPress

Werk je met WordPress? Dan kun je de alt tekst op twee verschillende manieren toevoegen

Optie 1. Vanaf de mediabibliotheek

Zodra je een afbeelding wilt toevoegen vanaf de mediabibliotheek krijg je de volgende invoervelden te zien:

In het bovenste veld vul je nu de alt tekst in. In het invoerveld eronder vind je de title tag en daaronder het onderschrift. Het onderschrift komt (vaak in kleine letters) onder de afbeelding te staan. Hier kun je de afbeelding extra omschrijving, of eventueel een bron toevoegen.

Optie 2. Vanuit de Gutenberg Editor

Heb je al een afbeelding toegevoegd, maar nog geen alt tekst? Dan kun je deze ook rechtstreeks via de Gutenberg Editor toevoegen. Selecteer hiervoor de afbeelding. Bij de blokinstellingen aan de rechterkant kun je nu de alt tekst toevoegen.

HTML code

Je kunt de alt tekst natuurlijk ook altijd toevoegen door middel van HTML. De HTML-code leest als volgt:

<img src="afbeelding.jpg" alt="Dit is de alternatieve omschrijving" />

Alt teksten optimaliseren

Hoe schrijf je dan een goede alt tekst? En wat moet je juist niet doen?

  • Geef een duidelijke omschrijving van de afbeelding. Vergeet niet dat een alt tekst in de eerste plaats gemaakt om de gebruikservaring van de websitebezoeker te optimaliseren.
  • Gebruik je focus keywords. De alt tekst is een extra mogelijkheid om aan de zoekmachine te laten zien waar je pagina over gaat. Verwerk er dus je focus keywords in. Hierdoor kun je ook sneller scoren in Google Afbeeldingen.
  • Houd het (relatief) kort en bondig. Probeer niet meer dan 125 tekens te gebruiken. Voor complexe omschrijvingen kun je eventueel gebruik maken van het longdesc attribuut.
  • Doe niet aan keyword stuffing. Dus niet: <img src="pannenkoek.jpg" alt="pannenkoek, pannenkoeken, pancackes, pan cakes, crêpe" />.
  • Begin niet met ‘afbeelding van’ of ‘foto van’. Dit is niet nodig aangezien een alt tekst altijd naar een afbeelding of foto refereert.
  • Gebruik de alt tekst niet als dat geen toegevoegde waarde heeft. Als de afbeelding puur decoratief is, hoef je geen alt tekst aan toe te voegen. Het voegt dan namelijk geen waarde toe voor de bezoeker.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen alt tekst en een alt tag?

Vaak wordt in plaats van ‘Alt tekst’ de term ‘Alt tag’ gebruikt. Technisch gezien klopt dit echter niet. In de HTML is er namelijk een duidelijk verschil tussen tags (elementen) en attributen.

Een tag is een opdracht die je de webbrowser laat uitvoeren.

Een attribuut is specificatie van een tag.

Een alt tekst vertelt iets over de afbeelding. Het is dus een attribuut.

Wat is het verschil tussen een alt tekst en een title attribuut?

Een title attribuut geeft extra informatie over de afbeelding. Je kunt hier bijvoorbeeld de copyright aangeven. Daarnaast wordt het title attribuut gebruikt voor het vullen van de tooltip.

Het title attribuut voor afbeeldingen is geen rankingsfactor volgens Google. Het alt attribuut (alt tekst) is dat wel!