On-Page SEO: Een complete handleiding

In dit artikel lees je alles over On-Page SEO.

On-Page SEO omvat alle activiteiten die je op je website uitvoert om zo hoog mogelijk te scoren in de zoekmachines. In dit artikel lees je onder andere

 • Hoe je je content kunt optimaliseren voor SEO
 • Wat de belangrijkste on-page SEO factoren zijn
 • Hoe je een hogere CTR behaald in de SERP
 • Enkele geavanceerde on-page SEO technieken

Wat is on-page SEO

On-page SEO is de kunst van het optimaliseren van je webpagina om hoger te scoren in de zoekmachines. Bekende technieken van on-page SEO zijn het optimaliseren van title tags, teksten, afbeeldingen en interne links.

Doordat zoekmachines steeds slimmer worden, wordt on-page SEO steeds complexer. Toch blijft het waarschijnlijk het makkelijkste onderdeel van SEO, aangezien je hierbij zelf de volledige controle hebt.

Het verschil tussen on-page en off-page SEO

On-page SEO is (zoals de naam het eigenlijk zegt) een verzamelnaam van alle technieken die je op je website kunt toepassen om hoger te scoren in de zoekmachines.

Off-page SEO is een verzamelnaam van de SEO-gerelateerde activiteiten die buiten je website plaatsvinden. Dit is voornamelijk het verzamelen van backlinks.

Schrijven voor SEO

Schrijven voor SEO is een apart begrip. Je schrijft je content namelijk nooit voor zoekmachines, maar voor de mensen die de zoekmachines gebruiken. Dat betekent niet dat je geen waardevolle inzichten kunt krijgen door de SERP goed te bestuderen.

Maak relevante content

Voordat je een webpagina gaat maken rondom een specifiek zoekwoord, is het van belang om de zoekintentie van de potentiële bezoekers te achterhalen.

Daarbij is de eerste stap om te bekijken wat voor soort pagina de SERP op een bepaalde zoekterm domineert. Je kunt over het algemeen onderscheidt maken tussen de volgende soorten pagina’s.

 • Blogs (of kennishub artikelen)
 • Overzichtpagina’s (blogoverzicht, maar ook productcategorieën)
 • Productpagina’s
 • Landingspagina’s

Wil je bijvoorbeeld een webpagina maken rondom de zoekterm [zwarte jas], dan heeft het weinig zin om hier een blogartikel over te schrijven. Een bezoekje aan de SERP laat namelijk zien dat alle zoekresultaten (e-commerce) categoriepagina’s zijn.

zoekintentie achterhalen serp
Alle resultaten op de zoekterm [zwarte jas] zijn categoriepagina’s.

Ga je een webpagina maken rondom de zoekterm [seo tools], dan lijkt een blogartikel wel de juiste keuze.

soort blog zoekintentie
Alle webpagina’s die scoren op de zoekterm [seo tools] zijn blogartikelen.

Daarnaast kun je hier nog iets uit opmaken.

Behalve dat alle resultaten blogs zijn, zijn het ook zogenaamde listicles. Om zoveel mogelijk kans te maken om op deze zoekterm te scoren, kun je het best dit voorbeeld volgen.

Optimaliseer de gebruikservaring (UX)

Een belangrijke SEO-factor is de zogenaamde dwell time. Dit is de hoeveelheid tijd die iemand op een website doorbrengt voordat deze weer terugkeert naar de zoekmachine.

Wil je iemand zo lang mogelijk op je website houden, dan moet je diegene een unieke gebruikservaring bieden.

Maak content makkelijk leesbaar (snackable)

Mensen lezen geen content dat moeilijk te lezen is. Daarvoor is er simpelweg teveel goede content te vinden op het internet. Hoe makkelijker je content te lezen is, hoe langer je de aandacht van de bezoeker vast kunt houden.

Hieronder vind je een aantal praktische tips:

 • Gebruik bulletpoints zodat mensen je tekst kunnen scannen
 • Ondersteun je tekst met afbeeldingen en video’s.
 • Structureer je tekst met (tussen)koppen.
 • Gebruik een groot lettertype (minimaal 17 pixels).
 • Maak korte alinea’s en zinnen.
 • Geef bezoekers de mogelijkheid om door je webpagina te navigeren.

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de ideale lengte van een blog voor SEO. Bijna alle onderzoeken zijn het er over eens dat hoe meer woorden een blog heeft, hoe groter de kans is dat deze scoort in Google.

Volgens een onderzoek van Hubspot is de ideale blog lengte tussen de 2.100 en 2.400 woorden.

Het idee hierbij is dat je all-out kunt gaan over een bepaald onderwerp. Maar dat betekent niet dat iedereen je hele blog wilt lezen. Je kunt het je bezoeker makkelijk maken door een navigatie aan je webpagina toe te voegen.

inhoudsopgave toevoegen aan pagina
Met behulp van een inhoudsopgave navigeren bezoekers makkelijk door je pagina.

Belangrijkste content eerst (oprolbaar schrijven)

Dit principe staat haaks op het principe van Start With Why van Simon Sinek, maar wordt in de journalistiek veel gebruikt: oprolbaar schrijven. Dit houdt in dat je de belangrijkste content bovenaan in het artikel plaatst. Dus eerst ‘need to know’ en daarna ‘nice to know’.

Content optimaliseren voor SEO

Verpak het focus zoekwoord in de H1 tag

Het toevoegen van het focus zoekwoord in de H1-tag was voor een lange tijd één van de belangrijkste onderdelen van SEO. Zo’n twintig jaar geleden was het nagenoeg niet mogelijk om op een zoekwoord te scoren als deze niet werd gebruikt in de H1.

Google is in de loop van de tijd steeds slimmer geworden en begrijpt vandaag de dag veel beter waar jouw webpagina over gaat.

De H1-tag is hierdoor misschien niet meer zo belangrijk als vroeger, het is nog steeds goed om de structuur van je webpagina uit te lijnen.

Maak je gebruik van WordPress? Dan wordt er meestal standaard aan de titel een H1-tag gehangen.

standaard h1 tag wordpress
Deze titel krijgt standaard een H1 tag

Er zijn ook een aantal WordPress thema’s die een H2 tag aan deze titel hangen. Je kunt voor de zekerheid altijd even in de broncode van je website controleren of de titel daadwerkelijk de H1 tag is.

broncode checken h1

Gebruik het focus zoekwoord in de eerste alinea

Vroeger werd het advies gegeven om het focus zoekwoord te in de eerste zin van de tekst te gebruiken. Inmiddels is Google slim genoeg en is dit niet meer nodig.

Toch blijft het altijd goed om het focus zoekwoord al in de eerste alinea van de tekst voor te laten komen. Google hecht namelijk meer waarde aan tekst bovenaan de pagina.

Zoekwoord dichtheid

Zoekwoord dichtheid is het aantal keer (procentueel gezien) dat een zoekwoord in een tekst voorkomt.

Komt een zoekwoord in een tekst van 300 woorden zes keer voor? Dan is de zoekwoord dichtheid 2%.

Er bestaan verschillende studies over de zoekwoord dichtheid. De ene noemt 2% een goed aantal, de ander zegt 4%. De waarheid zal ergens in het midden liggen.

Het gaat er uiteindelijk om dat je een goed verhaal schrijft voor de bezoeker. Het is wel aan te raden om het focus zoekwoord een meerdere keren in je tekst toe te voegen. Hierdoor laat je aan Google zien waar de tekst over gaat.

Je hoeft hier zeker niet uit te gaan van een bepaald percentage. De ene keer kan dat 0,5% zijn, de andere keer 3%. Zolang het maar een logisch verhaal is.

De opbouw van je tekst

Een tekst begint vaak met een introductie over het onderwerp, gaat vervolgens de verdieping in en eindigt met een conclusie. Kijkend naar deze opbouw is het logisch om het focus zoekwoord in de introductie en conclusie relatief vaak te gebruiken en in de verdieping wat minder.

Gebruik korte, omschrijvende URL’s

In WordPress, of andere content management systemen heb je talloze mogelijkheden voor de opbouw van je URL structuur. Omdat er zoveel verschillende mogelijkheden zijn, gaat het op dit gebied van on-page SEO nog te vaak fout.

De URL-structuur van een website moet zo eenvoudig mogelijk zijn. Voor een blog en een webpagina gebruiken we bij Defellow standaard de volgende URL-structuur:

https://defellow.nl/focus-zoekwoord/

Voor de kennishub maken we gebruik van een subfolder.

https://defellow.nl/hub/focus-zoekwoord/

Soms verwerken websites ook de categorieën in de URL. Bijvoorbeeld:

https://defellow.nl/categorie/focus-zoekwoord/

Dit is niet perse een slechte URL-structuur, maar kan wel voor problemen zorgen. Veel content management systemen (waaronder WordPress) geven je namelijk de mogelijkheid om een webpagina aan meerdere categorieën toe te wijzen. Als je dit doet maakt het alleen ook meerdere URL’s aan.

Dus bijvoorbeeld:

https://defellow.nl/seo/bounceratio/

maar ook:

https://defellow.nl/google-analytics/bounceratio/

Hiermee maak je het voor een zoekmachine onnodig moeilijk om de structuur van je website te begrijpen. Daarnaast kan Google de categorie ook achterhalen zonder dat deze verwerkt is in de URL.

categorie zonder url
Google ziet in onder welke categorie het artikel valt zonder dat deze is verwerkt in de URL.

Gebruik koppeltekens (-) in plaats van underscores (_)

Gebruik je meerdere woorden in je URL? Gebruik dan een koppelteken (-) tussen de woorden. Google ziet een koppelteken namelijk als een spatie.

Interne en externe links zijn belangrijke SEO-factoren.

Interne links zijn om meerdere redenen belangrijk voor het verbeteren van je on-page SEO.

 • Het helpt zowel mensen als websitecrawlers om te navigeren door je website.
 • Het laat domein autoriteit doorvloeien van de ene pagina naar de andere.

Maak bij het gebruik van interne links gebruik van een omschrijvende ankertekst. Een website dat perfect gebruikt maakt van interne links is Wikipedia.

wikipedia interne links automatisch
Wikipedia is de koning van de interne links.

Door middel van externe links toon je aan dat je content daadwerkelijk onderbouwt is. Dit kun je vergelijken met een bronnenlijst. Ieder literatuurboek en iedere thesis heeft een bronnenlijst.

Het bedrijf Reboot Online deed een interessant onderzoek naar het belang van externe links.

Ze maakte 10 compleet nieuwe websites aan (zonder enige autoriteit) en lieten deze allemaal ranken op een verzonnen woord (een woord waarvan ze zeker wisten dat er geen enkele competitie was).

De tien websites (en teksten) leken allemaal op elkaar. Het enige verschil was dat er bij 5 van de 10 websites externe links waren toegevoegd.

Wat bleek? De 5 websites met externe links scoorde allemaal hoger dan de websites zonder externe links.

Afbeeldingen optimaliseren

Zoekmachines zijn nog niet zo heel goed in het begrijpen van afbeeldingen. Je kunt ze daarbij een handje helpen door je afbeeldingen te optimaliseren.

Het optimaliseren van je afbeeldingen kan op twee verschillende manieren zorgen voor extra traffic.

 • Je krijgt extra traffic van mensen die zoeken via Google Afbeeldingen.
 • Door afbeeldingen te optimaliseren begrijpen zoekmachines je content beter.

Geef een omschrijvende bestandsnaam

Zoekmachines kijken onder andere naar de bestandsnaam om te bepalen waar een afbeelding over gaat.

Als je een foto maakt krijgt deze standaard de bestandsnaam als IMG_1241.jpg. Een screenshot krijgt een bestandsnaam als Schermafbeelding 2021-08-27 om 10.15.32.png.

Google kan hieruit niet opmaken waar de afbeelding over gaat. Verander daarom altijd de bestandsnaam voordat je deze upload naar je website.

Enkele vuistregels bij het optimaliseren van je bestandsnaam

 • Wees omschrijvend: blauwe-koffiemok.jpg
 • Wees kort en bondig: dus niet mijn-lievelings-blauwe-koffiemok.jpg
 • Gebruik koppeltekens (-) als spatie: dus niet blauwe_koffiemok.jpg

Gebruik omschrijvende alt teksten

De alt tekst (of alt attribuut) is een HTML-attribuut dat wordt gebruikt om een afbeelding te omschrijven.

De alt tekst wordt gebruikt door schermlezers voor mensen met een visuele beperking. Ook Google gebruikt deze omschrijving om de afbeelding beter te begrijpen en wordt het weergegeven als een afbeelding niet geladen kan worden.

De alt tekst ziet er in de broncode als volgt uit:

<img src="https://jouwdomein.nl/blauwe-koffiemok.jpg" alt="Blauwe koffiemok" />

Een paar vuistregels voor een goede alt tekst:

 • Geef een duidelijke omschrijving van de afbeelding.
 • Voeg indien mogelijk het focus zoekwoord toe.
 • Wees kort en bondig.
 • Vermijd keyword stuffing.
 • Begin niet met: “Afbeelding van…” of “Foto van…”
 • Als de afbeelding puur decoratief is, hoef je er geen alt tekst aan toe te voegen.

Comprimeer je afbeeldingen

Originele afbeeldingen kunnen al snel meerdere MB’s groot zijn. Dit gaat snel ten koste van de laadtijd van je website, wat weer een belangrijke rankingfactor is.

Met TinyPNG kun je gemakkelijk meerdere afbeeldingen tegelijk comprimeren. Gebruik je WordPress, dan zijn er verschillende plugins waarmee je afbeeldingen automatisch kunt comprimeren.

Gebruik het WebP-formaat

WebP is een relatief nieuw bestandsformaat voor het opslaan van afbeeldingen. Het is ontwikkeld door Google en maakt de bestandsgrootte van afbeeldingen veel kleiner dan originele bestandsformaten zoals JPG, PNG en GIF.

Op dit moment wordt het WebP-formaat nog niet door iedere webbrowser ondersteund. Hierdoor worden afbeeldingen over het algemeen nog geüpload als JPG, PNG of GIF en worden deze op de webserver geconverteerd naar het WebP-formaat.

Optimaliseren voor de SERP

De title tag en meta omschrijving twee elementen van on-page SEO die je niet direct terugziet op een webpagina, maar (al dan niet indirect) je rankings kan beïnvloeden.

Er is door de jaren heen wat discussie geweest of deze elementen direct invloed hebben op je rankings. Volgens Gary Illyes (Google Webmaster Trends Analist bij Google) kunnen title tags nog steeds waardevol zijn.

En ondanks dat Google sinds augustus 2021 minder gebruik maakt van title tags in de SERP, raden ze je nog steeds aan deze te blijven optimaliseren.

Title tag

Google toont de title tag van je pagina vaak (in 80% van de gevallen) in de SERP.

title tag in serp
Title tag in de SERP

Verwerk de focus zoekwoorden altijd in je title tag. Als het kan zo vroeg mogelijk in de zin.

Met de title tag heb je aardig wat invloed om je doorklikratio (CTR) te verbeteren. Klikken er meer mensen op jouw website, dan op de pagina die boven je in SERP staat, dan is de kans groot dat Google jouw website in het vervolg hoger zal positioneren.

Je kunt de CTR van een pagina terugvinden in Google Search Console.

Ga naar Prestaties en klik op + NieuwPagina…

Voeg vervolgens de pagina in waarvan je de CTR wilt controleren.

ctr bekijken in gsc
Hier is nog enige ruimte voor verbetering

Meta omschrijving

Volgens onderzoek van Ahrefs vertoont Google in 37% van de gevallen de meta omschrijving van je webpagina in de SERP.

Ook al genereert Google steeds vaker zelf een meta omschrijving, ze raden je nog steeds aan deze zelf te schrijven, aangezien jij je content het beste kent.

Gebruik FAQ-schema

Met Schema Markup voeg je gestructureerde data toe aan je content. Hiermee help je zoekmachines jouw website beter te begrijpen.

Een aantal Schema types kunnen ervoor zorgen dat je met een zogenaamde Rich Snippet in de zoekresultaten terecht komt. Dankzij Rich Snippets val je meer op en claim je meer ruimte in de SERP, wat weer kan leiden tot een hogere CTR.

Eén van de makkelijkste (en beste) manier om met een Rich Snippet in de SERP te komen is door middel van FAQ-schema:

FAQ schema van Defellow in de SERP.
Dankzij een FAQ schema val je meer op in de SERP

Je kunt testen of je webpagina in aanmerking komt voor Rich Results met de Test voor uitgebreide resultaten tool van Google.

rich results test google

Conclusie

Als je de bovenstaande on-page SEO tips volgt, weet ik zeker dat je gaat scoren in de zoekresultaten. Denk altijd eerst goed na over de zoekintentie van de bezoekers, voordat je je content verder optimaliseert.

FAQ

Wat is On-Page SEO?

On-Page SEO omvat alle activiteiten die je op je website uitvoert om hoger te scoren in de zoekresultaten.

Bekende technieken van on-page SEO zijn het optimaliseren van title tags, teksten, afbeeldingen en interne links.

Meld je aan voor exclusieve SEO tips!