Interne links

In dit artikel lees je alles over interne links.

Interne links zijn verwijzingen van de ene naar de andere pagina binnen hetzelfde domein (binnen dezelfde website). Interne links zorgen ervoor dat bezoekers naar verschillende pagina’s op je website kunnen navigeren. Daarnaast zijn ze belangrijk op het gebied van SEO.

In de HTML-code van je website ziet een interne link er als volgt uit:

<a href="https://defellow.nl/interne-link/">Aanklikbare tekst. Ook wel ankertekst genoemd.</a>

Interne links zijn een belangrijk onderdeel van SEO. Onder andere omdat ze:

 • De navigatiestructuur van je website bepalen.
 • Ervoor zorgen dat webcrawlers alle pagina’s op je website weten te vinden.
 • Autoriteit door je complete website laten stromen.
 • Interne links helpen zoekmachines te bepalen waar een website over gaat.

Webcrawlers ontdekken nieuwe pagina’s via interne- en externe links.

Ze bezoeken een pagina, noteren alle links op deze pagina en voegen deze toe aan een crawllijst.

alle paginas bereikbaar
Crawlers navigeren via (interne- en externe) links.

Als je een nieuwe webpagina publiceert heeft deze waarschijnlijk nog geen backlinks. De kans dat crawlers nieuwe webpagina’s ontdekken via externe links is daarom nihil.

Je kunt crawlers een handje helpen door middel van het plaatsen van interne links. Dit is dan ook het eerste wat ik doe zodra ik een nieuwe pagina heb gepubliceerd. Pagina’s zonder interne links worden ook wel orphan pages genoemd.

orphan page
Een pagina waar niet naar wordt gelinkt heet ook wel een orphan page.

Een andere belangrijke functie van interne links is het doorgeven van autoriteit.

Interne links geven (net als externe links, maar dan in mindere mate) link juice door van de ene naar de andere pagina. Als je dus een pagina met veel autoriteit hebt kun je deze autoriteit door middel van interne links doorgeven.

Over het algemeen geldt: hoe meer er wordt doorverwezen naar een pagina, hoe hoger de autoriteit. Kwaliteit gaat wel altijd boven kwantiteit. Een pagina met veel autoriteit geeft namelijk meer link juice door dan een pagina met weinig autoriteit.

Interne links helpen zoekmachines te bepalen waar een website over gaat.

Google kijkt onder andere naar de ankerteksten van een interne link om te bepalen waar een pagina over gaat.

Stel dat je een pagina hebt gemaakt over ‘chocolade koekjes’ en je hebt verschillende interne links naar deze pagina met ankerteksten als ‘chocolade koekjes’, ‘chocolade koekjes kopen’ en ‘de lekkerste chocolade koekjes’, dan geeft dat weer extra informatie over de pagina.

Interne links vind je over je hele website. Je vindt ze in de:

 • Header en footer
 • Broodkruimelspoor
 • Gerelateerde berichten sectie
 • Content sectie

In de header en footer vind je vaak links naar de belangrijkste pagina’s terug. Als je een link in de header of footer plaatst is deze namelijk op bijna iedere pagina terug te vinden.

Broodkruimelspoor

Een broodkruimelspoor zorgt ervoor dat een bezoeker weet waar hij zich op de website bevindt. Daarnaast helpen broodkruimelsporen de zoekmachines bij het categoriseren van je website.

Broodkruimelspoor helpt bij het categoriseren van je website
Google plaatst het broodkruimelspoor in de SERP.

Gerelateerde berichten sectie

Gerelateerde berichten secties plaatsen automatisch interne links naar berichten die zich bijvoorbeeld in dezelfde categorie bevinden.

Ik plaats deze sectie bijvoorbeeld altijd onderaan een blog, zodat bezoekers na het lezen van het blog direct verder kunnen lezen. Gerelateerde berichten zorgen daarnaast ook voor een betere dwell time.

Content sectie

De content sectie is het unieke deel op de webpagina. In het geval van een blog is dat dus de inhoud van het artikel. Wikipedia maakt bijvoorbeeld veel gebruik van interne links in de content sectie.

wikipedia interne links automatisch

Het is via Google Search Console mogelijk om te zien hoeveel keer er binnen je domein naar een bepaalde pagina verwezen is.

Ga binnen Google Search Console via het menu naar Links en klik vervolgens onder ‘Interne links’ op Meer…

interne links google search console

Je ziet nu een overzicht met alle webpagina’s en het aantal interne verwijzingen.

De nofollow tag gebruik je als je niet wilt dat een bepaalde link gevolgd wordt door de crawlers. Ook link juice wordt in dit geval niet doorgegeven.

Over het algemeen komt het niet zo vaak voor dat je de nofollow tag gebruikt bij interne links, maar het kan bijvoorbeeld handig zijn als je niet wilt dat een inlogpagina wordt weergegeven in de zoekresultaten. Je moet de inlogpagina dan uiteraard nog steeds een noindex tag meegeven.

Soms kiest men er ook voor om een nofollow tag toe te voegen aan de link naar de privacypagina. SEO-technisch gezien is het namelijk niet optimaal dat er vanaf iedere pagina naar de privacypagina gelinkt wordt.

Toch raad ik je dit niet aan. De privacypagina is nu eenmaal iets waar iedereen mee te maken heeft en deze wil je ook niet weghouden van de crawlers.

Daarnaast zegt een privacypagina ook iets over de betrouwbaarheid van je website. Dit is (met het oog op Google E-A-T) een rankingfactor.

Sommige website-eigenaren kiezen ervoor om het interne linkproces te automatiseren. Met WordPress kun je hiervoor bijvoorbeeld de Internal Link Juicer plugin voor gebruiken.

internal link juicer plugin

Een website als Wikipedia heeft het interne link proces geautomatiseerd. Dat is een logische stap gezien de grootte van Wikipedia.

Toch heeft het automatiseren van interne links ook serieuze nadelen:

 • Je kunt niet strategisch zijn: Soms wil je dat er veel wordt gelinkt naar een belangrijke pagina en minder vaak naar een onbelangrijke pagina. Met automatische interne links heb je dit zelf niet goed in de hand.
 • Het is niet gebruiksvriendelijk: Plugins kijken niet of een interne link ook waarde toevoegt voor de gebruiker.
 • Het is onnatuurlijk: Automatische links hebben iedere keer precies dezelfde ankertekst. Google ziet herkent hierdoor een onnatuurlijke- en vooral ongebruiksvriendelijke linkstructuur.

Zolang je website niet zo groot is als die van Wikipedia, raad ik je aan de interne links handmatig te plaatsen.

Meld je aan voor exclusieve SEO tips!