Wat is black hat SEO?

De SERP is een concurrerend landschap. Marketeers en SEO-specialisten bedenken constant nieuwe manieren om bovenaan in Google te komen. Soms gaan ze daarin te ver en worden er tactieken gebruikt die niet mogen. Dit noemen we black hat SEO.

Hoewel het gebruik van black hat SEO op de korte termijn lonend kan zijn, is het op de lange termijn vooral gevaarlijk voor je positie in de zoekresultaten. Daarom is het altijd af te raden om hier gebruik van te maken.

Sommige black hat SEO technieken zijn overduidelijk, denk bijvoorbeeld aan het verbergen van bepaalde content. Andere technieken vallen minder op, maar kunnen net zo goed tot een lagere positie-, of zelfs tot een penalty leiden.

Wat is black hat SEO?

Black hat SEO is een verzamelnaam voor alle technieken die erop gericht zijn om hoger te komen in de zoekresultaten, maar die niet voldoen aan de richtlijnen van zoekmachines. Deze technieken zijn meestal niet gericht op het geven van een betere gebruikerservaring, maar enkel op het hoger komen in de zoekresultaten.

De term “black hat” is overgenomen van oude Amerikaanse Western films uit 1920-1940. Om onderscheid te maken droegen de “schurken” in deze films zwarte hoeden en de “helden” witte hoeden.

Het is enorm belangrijk om te onthouden dat black hat SEO technieken in strijd zijn met de regels van zoekmachines en dat het vroeg of laat negatieve gevolgen voor je website zal hebben.

Waarom kun je black hat SEO het best vermijden?

Er worden constant nieuwe technieken bedacht om zoekmachines als Google om de tuin te leiden. Het kan even duren voordat Google een bepaalde techniek herkend.

Om deze reden kan black hat SEO op korte termijn lonen, maar vroeg of laat loop je altijd tegen de lamp, met alle gevolgen van dien.

Als je website wordt betrapt op black hat SEO, zal dit hoogstwaarschijnlijk leiden tot een daling in de zoekresultaten. In sommige gevallen kan een website zelfs volledig uit de SERP worden verwijderd. Dit wordt ook wel een penalty genoemd. Is dit het geval, dan krijg je hiervan een melding in Google Search Console. Dit wordt een handmatige actie genoemd.

Verschillende black hat SEO technieken

Hieronder vind je een aantal veelgebruikte black hat SEO technieken. Het is goed om de technieken te herkennen, zodat je ervoor zorgt dat jouw website hier niet aan begint.

  • Cloaking: een techniek waarbij een webpagina anders wordt getoond aan zoekmachines dan aan eindgebruikers.
  • Doorway pages: een pagina die organische bezoekers doorstuurt naar een andere pagina, zonder dat de zoekmachine het weet.
  • Verborgen content: content dat zichtbaar is voor zoekmachines, maar wordt verborgen voor websitebezoekers. Bijvoorbeeld door tekst dezelfde kleur te geven als de achtergrond.
  • Keyword stuffing: het onnatuurlijk gebruik maken van bepaalde zoekwoorden, met als doel om de ranking van een webpagina te verhogen.
  • Link spam: het maken van spammy- of irrelevante links naar jouw website. Vaak zijn deze links op grote schaal ingekocht of tot stand gekomen via linkruil.
  • Malware of andere ongewenste software: software dat is ontworpen om schade te veroorzaken aan een computer, netwerk of ander apparaat. Of om zonder toestemming toegang te krijgen tot gegevens of systemen.
  • Scraped content: content dat zonder toestemming of bronvermelding is overgenomen van een andere website, alsof het de originele inhoud is.
  • Stiekeme redirects: redirects die niet openlijk worden aangekondigd, en die vaak worden gebruikt om bezoekers naar een andere website of pagina te leiden zonder dat zij hier van op de hoogte zijn.
  • Spammy AI content: automatisch gegenereerde content dat geen waarde toevoegt voor de websitebezoeker.
  • Comment spam: het plaatsen van ongepaste of irrelevante reacties op een andere website met als doel om de ranking van een je eigen website te verhogen. Bijvoorbeeld door backlinks aan de reactie toe te voegen.

Black hat SEO rapporteren

Het is mogelijk om black hat SEO technieken zoals verborgen content, betaalde links en malware te rapporteren. Google neemt geen directe actie op basis van je rapportage, maar het helpt de zoekmachine wel bij het ontdekken van nieuwe technieken.

Kom je erachter dat er spammy links naar je website zijn aangemaakt en vrees je dat deze links kunnen leiden tot een handmatige actie? Probeer dan altijd eerst de webmaster te benaderen en vraag deze de links te verwijderen.

Lukt dit niet, dan kun je via de disavow links tool van Google deze aangeven. Doe dit alleen als het echt nodig is!

Tot slot

Je weet nu wat black hat SEO precies is welke technieken er allemaal zijn. Wil je nog lang genieten van het organische verkeer vanuit de zoekmachines? Dan raad ik je aan deze technieken zo veel mogelijk te vermijden.

Meld je aan voor exclusieve SEO tips!