302 redirect

In dit artikel lees je alles over een 302 redirect. De 302 redirect wordt dan misschien niet zo vaak gebruikt als de 301 variant, het is minstens net zo belangrijk om te weten wanneer je deze gebruikt. Lees snel verder!

Wat is een 302 redirect

Een 302 redirect is een manier om bezoekers van een webpagina automatisch door te sturen naar een andere pagina. Dit wordt vaak gebruikt als de oorspronkelijke pagina tijdelijk niet beschikbaar is, maar er wel een vervangende pagina is. Hierdoor kan de gebruiker toch de informatie vinden die hij zoekt. In het Nederlands is een 302 redirect een tijdelijke doorverwijzing.

Wanneer gebruik je een 302 redirect?

Een 302 redirect wordt vaak gebruikt wanneer de oorspronkelijke pagina tijdelijk niet beschikbaar is, maar er een vervangende pagina is. Bijvoorbeeld als een webshop tijdelijk gesloten is voor onderhoud, of als een website tijdelijk uit de lucht is vanwege een technische storing.

Het kan ook gebruikt worden in het geval van een tijdelijke verandering van de website structuur. Bijvoorbeeld bij A/B testen of tijdelijke campagnes. In deze situaties zou de oorspronkelijke pagina na de test of campagne terugkeren naar de oorspronkelijke locatie.

Het is belangrijk om te weten dat een 302 redirect niet permanent is en zoekmachines de oorspronkelijke pagina behouden in de zoekresultaten. Dit in tegenstelling tot een 301 redirect, die zoekmachines aangeeft dat de oorspronkelijke pagina vervangen is door de nieuwe pagina.

Het verschil tussen een 301- en een 302 redirect

Een 301 redirect is een permanente doorverwijzing. Dit betekent dat zoekmachines de nieuwe pagina als de definitieve vervanger van de oorspronkelijke pagina beschouwen, en de oorspronkelijke pagina verwijderen uit de zoekresultaten. Dit is handig als de oorspronkelijke pagina bijvoorbeeld niet meer relevant is, of als de website een nieuwe URL structuur heeft gekregen.

Een 302 redirect is een tijdelijke doorverwijzing. Dit betekent dat zoekmachines de oorspronkelijke pagina behouden in de zoekresultaten, en de nieuwe pagina als tijdelijke vervanger beschouwen. Dit is handig als de oorspronkelijke pagina bijvoorbeeld tijdelijk niet beschikbaar is, of als er tijdelijke aanpassingen zijn gedaan aan de website.

Lees hier meer over het verschil tussen een 301 en 302 redirect.

Meld je aan voor exclusieve SEO tips!