Website aanmelden bij Google (stappenplan)

Wereldwijd bestaan er meer dan 1.9 miljard websites. Je kunt je dus voorstellen dat het een enorme klus is om al deze websites te crawlen, te indexeren en te ranken.

Als je Google niet laat weten dat je website bestaat, kan het maanden duren voordat je gevonden wordt. Daarom vertel ik je in dit artikel hoe je je website kunt aanmelden bij Google.

Er zijn twee manieren om je website bij Google aan te melden. De eerste manier is eenvoudig. Via deze link geeft Google je de mogelijkheid je website toe te voegen.

Het nadeel van deze manier is dat je geen enkel idee hebt wanneer en of je website wordt gecrawld. Je krijgt hier namelijk geen terugkoppeling op.

Een betere manier om je website aan te melden is via Google Search Console.

Website aanmelden bij Google via Search Console

Google Search Console geeft waardevolle data over de prestaties van jouw website in de SERP. Daarnaast geeft het de mogelijkheid om je website aan te melden en om indexering aan te vragen.

Iedereen met een Google account heeft automatisch toegang tot Google Search Console. Om alle waardevolle data over jouw website te krijgen moet je alleen wel kunnen aantonen dat je website daadwerkelijk van jou is.

Hoe je dat doet, lees je hieronder.

Stap #1: Een propertytype kiezen

Log in op je Google Search Console account. Je ziet nu het volgende welkomscherm.

google search console property instellen

Je kunt hier kiezen om je hele domein te verifiëren (links) of alleen een deel van je domein (rechts).

  • Domein: Deze methode is handig als je gebruik maakt van verschillende (sub)domeinen. Dus bijvoorbeeld https://jouwdomein.nl/, maar ook https://shop.jouwdomein.nl/. Om deze optie te gebruiken moet je wel toegang hebben tot je DNS-records (deze kun je aanpassen via je domein registrar).
  • URL-voorvoegsel: Als je alleen data wilt verzamelen van een specifiek domein (bijvoorbeeld https://jouwdomein.nl/) kun je deze methode gebruiken. Je kunt met deze methode zelfs alleen data verzamelen van een bepaald deel van je website. Denk bijvoorbeeld aan https://jouwdomein.nl/blog (als al je blogs via dit URL-pad beginnen).

Kies de optie die voor jouw situatie het beste werkt en klik op ‘Doorgaan’.

Stap #2: Je domein verifiëren

Voordat je je website kunt aanmelden bij Google, wilt het zeker weten dat je deze website ook daadwerkelijk beheert. Google verifieert dit door je iets te laten uitvoeren dat alleen jij als beheerder kan.

Afhankelijk van de keuze die je in de vorige stap hebt gemaakt zijn er verschillende manieren om dit te doen.

Een volledig domein verifiëren

Om een volledig domein te verifiëren moet je toegang hebben tot je DNS records. Hoe je deze kunt aanpassen verschilt per domein registrar.

Hieronder laat ik je zien hoe je je DNS records kunt aanpassen als je gebruik maakt van Hostinger. Maak je gebruik van een ander bedrijf, dan kun je het beste hun documentatie raadplegen.

DNS records aanpassen via Hostinger

Log in op je account. Ga vervolgens naar ‘Domains’ en selecteer het juiste domein.

Klik nu links in het menu op ‘DNS / Nameservers’.

Ga vervolgens terug naar Google Search Console. Hier vind je een TXT record dat je kunt kopiëren.

google search console dns records

Kopieer de record en ga terug naar je Hostinger account. Verander ‘Type’ naar TXT en plak de record onder ‘TXT value’.

gsc dns records toevoegen hostinger

Klik op ‘Add Record’.

Ga vervolgens terug naar Google Search Console en klik op ‘Verifiëren’. Als het goed is krijg je nu de melding dat je eigendom is geverifieerd.

Melding eigendom geverifieerd

Een URL-voorvoegsel verifiëren

Als je kiest voor het property type ‘URL-voorvoegsel’ kun je gebruik maken van meerdere methoden.

  • HTML-bestand: Hierbij upload je een HTML-bestand in de public_html map van je website. Voor deze methode heb je dus wel toegang tot je bestanden nodig.
  • HTML-tag: Hierbij voeg je een klein stukje code toe aan de <head> sectie van je homepage. Maak je gebruik van WordPress, dan kun je daar onder andere deze plugin voor gebruiken.
  • Google Analytics: Als je al gebruik maakt van Google Analytics kun je dit account gebruiken om het eigendom te verifiëren.
  • Google Tag Manager: Heeft je website een Google Tag Manager fragment? Dan kun je ook deze gebruiken.
  • Domeinnaamprovider: Ook hier kun je het eigendom verifiëren door middel van een TXT-record. De instructies daarvan lees je hierboven.

Website aanmelden door middel van een sitemap

Als het goed is heb je nu toegang tot Google Search Console. Dit betekent echter nog niet dat je website ook daadwerkelijk is aangemeld. Hiervoor moet je nog een XML-sitemap indienen.

Een XML-sitemap is niets meer dan een lijst met alle URL’s op je website. Door deze aan te leveren maak je het voor Google makkelijker om je website te crawlen en word je eerder geïndexeerd.

De meeste Content Management Systemen (CMS) genereren tegenwoordig automatisch een sitemap. Via deze tool kun je controleren of je website een sitemap heeft en op welke locatie deze staat.

Blijk je geen sitemap te hebben? Dan kun je er via deze website gratis een genereren.

Sitemap toevoegen aan Google Search Console

Nu je de URL van je sitemap hebt bemachtigd kun je deze gaan toevoegen aan Google Search Console.

Ga in het linker menu onder het tabblad ‘Index’ naar ‘Sitemaps’.

Voer hier de URL van je sitemap in en klik vervolgens op ‘Verzenden’.

sitemap indienen google search console

Gefeliciteerd! Je website is nu aangemeld bij Google.

Extra: Indexering aanvragen via Google Search Console

Heb je een nieuwe pagina gemaakt (of een bestaande pagina aangepast) en wil je deze snel laten indexeren door Google? Dan heb je via Google Search Console ook de mogelijkheid om dit aan te vragen. Hierdoor kan je pagina nog dezelfde dag worden geïndexeerd.

Hiervoor voer je bovenaan in de zoekbalk de URL in van je pagina die je wilt laten indexeren.

url inspecteren google search console

Vervolgens zie je de status van de pagina. Klik nu op ‘Indexering aanvragen’.

indexering aanvragen google search console

Let wel op. Deze functie is niet gemaakt om je complete website aan te melden. Overdrijf dus niet met het aantal pagina’s dat je wilt laten indexeren.

Tot slot

Als je de vorige stappen hebt doorlopen is je website vanaf nu aangemeld bij Google. De volgende stap is om op de eerste pagina in de zoekresultaten te komen, zodat je ook daadwerkelijk traffic gaat genereren.

Wil je weten hoe je dat kunt doen? Dan raad ik je dit blog aan.

Meld je aan voor exclusieve SEO tips!