Sneller indexeren in Google: 4 handige tips

Als je een nieuwe webpagina of blog hebt gepubliceerd wil je natuurlijk dat deze zo snel mogelijk geïndexeerd word in de zoekresultaten. In dit artikel geef ik je drie handige tips om sneller te indexeren in Google.

Sneller indexeren in Google via Search Console

Dit is de snelste manier om te indexeren in Google. Voer boven in de zoekbalk van Google Search Console de URL in die je snel wilt laten indexeren. Let daarbij goed op dat je de URL op de juiste manier invoert. Verwijder bijvoorbeeld eventuele parameters.

Zoekbalk ik Google Search Console

Waarschijnlijk krijg je nu de melding dat deze pagina niet is geïndexeerd door Google. Klik rechtsonder in het blok op “INDEXERING AANVRAGEN”.

Je wordt nu toegevoegd aan een prioriteitscrawlwachtrij. Met een beetje geluk wordt je dezelfde dag nog geïndexeerd.

Indexering is aangevraagd en URL is toegevoegd aan een prioriteitscrawlwachtrij

XML-sitemap indienen

Een XML-sitemap is een lijst met alle pagina’s op je website. Deze lijst gebruikt Google om je website beter te kunnen doorzoeken en webpagina’s sneller te indexeren.

Voorbeeld xml-sitemap

Werk je met WordPress? Dan wordt de XML-sitemap sinds WordPress 5.5 automatisch aangemaakt. Je kunt deze benaderen via /wp-sitemap.xml. Maak je geen gebruik van WordPress en wil je handmatig een XML-sitemap aanmaken? Dan kan dat via deze website.

Je kunt je XML-sitemap indienen via Google Search Console. Ga hiervoor in het linker menu naar “Sitemaps” onder het tabblad “Indexeren” en voeg vervolgens de URL van je XML-sitemap in.

Hiermee krijgt Google een overzicht van al je webpagina’s waardoor je sneller geïndexeerd wordt.

Google gebruikt crawlers om nieuwe webpagina’s op het internet te vinden. Deze crawlers verplaatsen zich door het web via interne- en externe links.

Crawlers vinden nieuwe pagina's via interne links

Wil je sneller geïndexeerd worden door Google, dan moet je ervoor zorgen dat crawlers je makkelijk weten te vinden. Door op bestaande pagina’s een aantal interne links aan te maken naar je nieuwe webpagina is de kans groter dat deze snel wordt gevonden.

Voeg een HTML-sitemap toe aan je website

Een HTML-sitemap is niets meer dan een webpagina met een overzicht van alle pagina’s op je website. Een goed gestructureerde HTML-sitemap is niet alleen handig voor je bezoekers, maar ook voor zoekmachines. Op deze manier zijn namelijk al je webpagina’s makkelijk te vinden. Zo voorkom je eventuele orphan pages en worden nieuwe pagina’s sneller geïndexeerd door Google.

Samenvattend

In dit artikel heb je 4 manieren gezien waardoor je een nieuwe pagina sneller kan laten indexeren door Google. Houd er wel altijd rekening mee dat het hoe dan ook tot drie maanden kan duren voordat Google jouw webpagina helemaal begrijpt.

Het heeft dan ook geen zin om je complete webpagina aan te passen als het na een paar weken blijkt dat deze nog niet naar wens scoort.

Hoe lang duurt indexering van Google?

Afhankelijk van je domeinautoriteit kan het tot een paar weken duren voordat Google je pagina indexeert. Je kunt dit proces wel op verschillende manieren versnellen.

Hoe kun je een nieuwe webpagina sneller indexeren in Google?

Er zijn verschillende manieren om je webpagina sneller te laten indexeren in Google. Zo kun je bijvoorbeeld indexering aanvragen via Google Search Console, interne links toevoegen aan bestaande pagina’s, of een XML-sitemap indienen.

Hoe vaak indexeert Google je website

Hoe vaak Google je website indexeert hangt voornamelijk af van je crawl budget. Domeinen met een hogere autoriteit hebben een hoger crawl budget en worden daarom ook vaker geïndexeerd.

Meld je aan voor exclusieve SEO tips!