Orphan page

Een orphan page is een webpagina zonder inkomende links. Hierdoor is het voor zowel bezoekers als zoekmachine crawlers bijna onmogelijk om de pagina te vinden.

Orphan page en SEO

Zoekmachines (zoals Google) crawlen webpagina’s over het algemeen op twee verschillende manieren.

  • Via een doorverwijzing
  • Door middel van een XML-sitemap

Via een doorverwijzing

Zoekmachine crawlers bezoeken doorgaans een pagina. Slaan deze op in een database en gaan via de links op deze webpagina verder met crawlen.

Omdat alle pagina's gelinkt zijn, kan Google ook alle pagina's benaderen.

Omdat een orphan page geen interne links heeft, kan de crawler de pagina op deze manier nooit bereiken.

De orphan page is niet bereikbaar
Doordat er niet naar de orphan page gelinkt wordt is deze niet bereikbaar.

Een zoekmachine kan een pagina nog wel bereiken met behulp van een XML-sitemap.

Een XML-sitemap is een map met daarin pagina’s van je website. Deze map geef je door aan een zoekmachine. Op deze manier kan de zoekmachine de orphan page dus nog wel bereiken.

SEO probleem

Maak je gebruik van een XML-sitemap, dan kan de zoekmachine de orphan page dus nog wel crawlen.

Toch krijg je hier te maken met een probleem wat betreft je vindbaarheid in de zoekmachines.

Omdat er niet naar de pagina’s gelinkt wordt bouwen de pagina’s geen autoriteit op. Hierdoor zullen ze nooit goed worden gevonden in de zoekmachines.

Vaak wordt gedacht dat orphan pages ook een negatieve invloed hebben op de andere webpagina’s maar dat is niet zozeer het geval.

Orphan pages opsporen en oplossen

Op een grote website met veel pagina’s kan het al gauw gebeuren dat je sommige pagina’s uit het oog verliest. Hoe vind je dan die orphan pages terug?

Ahrefs Webmaster Tools

Ahrefs Webmaster Tools is een gloednieuwe gratis SEO-tool dat jouw complete website crawlt en je vervolgens SEO gerelateerde aanbevelingen geeft.

Onder de aanbevelingen staan ook de orphan pages.

Orphan pages vinden met behulp van Ahrefs Webmaster Tools

Door op ‘View affecter URL’s’ te klikken krijg je een compleet overzicht te zien.

Alle orphan pages bekijken in Ahrefs Webmaster Tools

Je kunt nu drie dingen doen.

Naar de pagina linken

Heeft de webpagina nog toegevoegde waarde (al dan niet met een aanpassing)? Dan kun je vanuit een aantal andere pagina’s naar deze pagina linken.

Vraag jezelf wel af hoe het komt dat er niet naar deze pagina wordt gelinkt. Het kan goed zijn dat er iets mis is met je website structuur.

De pagina verwijderen

Heeft de pagina geen toegevoegde waarde meer? Bijvoorbeeld omdat het gaat om een oude landingspagina. Dan kun je de pagina het beste gewoon verwijderen.

Omdat er niet naar de pagina’s gelinkt wordt hoef je je ook geen zorgen te maken om broken links.

Helemaal niets

Ik raad het je niet aan, maar je kunt er ook voor kiezen om niets te doen.

Het verwijderen van een orphan page zal er niet direct zorgen dat je website beter scoort in de zoekresultaten. Het is echter nooit een slecht idee om je website netjes en geordend te houden.

Daarnaast kan een volle database wel zorgen voor een tragere server (en dus een tragere website). Dit kan dus wel weer negatieve invloed hebben op je vindbaarheid.

Wat is een orphan page?

Een orphan page is een webpagina zonder inkomende links. Doordat er niet naar deze pagina verwezen wordt is het ook niet te vinden door mensen en zoekmachines.

Is een orphan page slecht voor SEO?

Een orphan page verslechterd over het algemeen jouw positie in de zoekmachines niet. De pagina’s zelf zullen echter niet goed scoren aangezien er geen autoriteit aan deze pagina’s wordt doorgegeven.

Hoe vind je orphan pages?

Een orphan page vind je met behulp van Ahrefs Webmaster Tools. Deze tool crawlt jouw website en geeft je een overzicht van alle orphan pages.

Meld je aan voor exclusieve SEO tips!